The show must go on!

De “show must go on” moeten ze gedacht hebben bij de goochelvereniging Het Magisch Verbond. En inderdaad om de twee jaar levert de goochelclub uit Waardamme een inspanning om een totaal spektakel op te zetten, in het auditorium, de Valkaart in Oostkamp.  Uniek is het zeker, een enorme inspanning werd andermaal geleverd, voor een speciale vertoning voor slechts één avond. Tijd nog moeite werd gespaard om de toeschouwers een avondvullend spektakel voor te schotelen van dans, licht, muziek in combinatie met passende goochelacts.

Een thema gebruiken als leidraad doorgeen een aantal goochelacts is quasi onhaalbaar maar toch slaagden de clubleden erin om een droom-thema te verwerken als rode draad in de show.

De show werd geopend door ‘Droombewakers’ volledig in het zwart gekleed en hun gezicht onherkenbaar gemaakt door een second skin, een macabere sfeer als extra dimensie.

Vier droombewakers liepen traag de zaal in,  en met een sleutelgebaar werd door één van de droombewakers het doek geopend en het startschot van de show gegeven.

De goochelacts werden niet aan elkaar gepraat, maar Floris Vadamme kroop ditmaal in de huid van een verstrooide en onhandige dirigent, hilariteit alom als blijkt dat de opzet van zijn pupiter niet lukt. En hiermee was het aspect humor meteen ook een onderdeel van de show.

Simon Rosseel kon meteen van start gaan met een mentaal nummer. Iedere toeschouwer had van voordien zijn droom mogen invullen op zijn toegangsticket. En onze jonge mentalist heeft bewezen één van deze droom perfect te kunnen voorspellen!

Daarna kwam Magic Jimmy, Jimmy Billiet, als klusjesman op, maar in een mum van tijd was hij veranderd in een klassiek goochelaar, die het goochel beroep alle eer aan deed, back to the roots, moet Jimmy gedacht hebben, een aantal klassieke goocheltrucs met duiven, een ballon, sjaals, paraplu’s … bleken het publiek duidelijk te fascineren.

En weeral neemt onze dirigent Floris de zaak over, maar het lukt hem niet om de volgspot te volgen. Tot overmaat van ramp, speelt een duif hem parten, en het een dalend videoscherm boort de dirigent bijna letterlijk de grond in. Weeral een komische noot in de show.

De dansgroep Euterpe uit Tielt zet op de muziek ‘Frozen’ hun danspassen in en leiden hiermee naadloos de close-up act van Arne Turpyn in. Door een perfecte videoprojectie, gerealiseerd door Sarto TV, kon iedereen de vingervlugheid met kaarten van Arne bewonderen. Meer dan 300 toeschouwers letterlijk op je vingers laten kijken en met een standvastige rustigheid, dit alles tot een goed einde brengen. Proficiat Arne!

Daarna tijd voor een nieuw typetje. Professor Jeffrey Rhine (alias Gino Scheppers), is zijn vader de beroemde J.B Rhine uit de ESP Labo’s van de Duke universiteit? Of is hij familie van Einstein, de gelijkenis was immers frappant. Professor Rhine beweert in zijn Paralabs labo de code gevonden te hebben om gedachten te lezen. Zes mensen uit het publiek kregen een aantal willekeurige symbolen voorgeschoteld, ze mochten eender welk symbool in gedachten nemen, en nadien kon de professor perfect raden welk symbool zij in gedachten hadden, mentalisme ten top.

Dansers van Euterpe zijn weer de lijm naar de volgende act van Simon Rosseel. Simon levert het bewijs dat een kaarttruc niet saai hoeft te zijn, maar eveneens komisch. Simon ontkleedt stap voor stap een vrouw op een foto, nadien bleek de willekeurig gekozen kaart, van een toeschouwer aan het slipje van de vrouw te hangen. En was de vrouw op de foto plots veranderd in een spierbundel. Prachtig Simon, duidelijk een jongeman met talent!

Bart Vandamme mag de laatste goochelact verzorgen voor de pauze. Bart brengt het ‘Sympathetic Cube’ effect perfect gesynchroniseerd op muziek. Als kindergoochelaar bewijst Bart andermaal dat hij ook volwassenen kan entertainen. Willekeurig gestapelde cubes in de ene koker, komen plots in dezelfde volgorde te voorschijnen in een andere koker, cube-clonen is hem niet vreemd! Zelfs in het laatste effect mag het publiek de volgorde bepalen, waarbij Bart deze nadien perfect cloont.  Deze jongeman van 18 jaar, bewijst dat hij zijn zenuwen onder controle heeft, en kan tot de laatste minuut de aandacht van de toeschouwers trekken. Chapeau Bart!

Na de pauze,  is de dansgroep Euterpe terug van de partij. Op de muziek van Maskerade integreren de goochelaars, in een Venetiaanse outfit, zich naadloos met de danseressen. Met een wals en een sneeuwstorm creëert men een ‘waaw’ gevoel bij het publiek. Maar dan verschijnt plots ‘De Duivel’, en iedereen bevriest van angst. Mark Mayaert geeft weer ‘acte de présence’ als Duivel. De maquillage is ronduit subliem, uren werk heeft hij er zelf eigenhandig ingestopt.  Mark brengt een mentalisten-act met de droom als thema. Met zijn scheurkalender de ‘Duivelaar’, weet hij perfect de dromen van twee toeschouwers, die hij eerst in trance heeft gebracht, te voorspellen.  Het spontaan ontbranden van zijn voorspellingen is hem ook niet vreemd, daarvoor moet je de naam van Duivel dragen natuurlijk.

Na de act van Mark zoekt Floris onze dirigent tevergeefs zijn muzikanten. Tim Boussauw, aspirant lid van onze club, kruipt in de huid van inspecteur Ralf Rodenburgh, een inspecteur van de federale politie. Of moeten we zeggen de Nederlandse Marechaussee, want met een perfect ‘Boven de Moerdijks’ Nederlands accent, brengt Tim, in Baantjer stijl, zijn act. Onze inspecteur laat een toeschouwer met een vlijmscherp mes doorheen een krant prikken, daaronder liggen in willekeurige volgorde de geschudde kaarten, maar toch weet de toeschouwer de juist moordenaars-kaart aan te prikken. De kaart, notabene die hij juist daarvoor vrij had gekozen.  Hiermee is Tim direct geslaagd voor zijn ingangs-examen in onze club, heb ik een vermoeden J.

Teveel Duivel, ditmaal kon God, Tim Afschrift, niet ontbreken. Het stopwoordje ‘Halleluja’ is hem niet vreemd. Het publiek doet spontaan mee. God geeft vijf toeschouwers de kans, via het gooien met een dobbelsteen, om 500 euro te winnen. Maar natuurlijk wint hij zelf het bedrag, en laat de toeschouwer met een zakneusdoekje verdwaasd en verdrietig achter.

Een duel tussen Duivel en God kon echter niet ontbreken. Onze Duivel laat de 500 euro spontaan in rook opgaan, waarop God onze Duivel beledigt, door zijn hoorns te bagatelliseren tot twee kleine hoorntjes. Daarna brengt de Duivel, God in trance, door drie droombewakers wordt God op twee schragen gelegd, waarna onze Duivel d.m.v een sloophamer een betonblok stukslaat op de borst van God. Tim Afschrift bracht hier een staaltje van ‘total body and mind control’ ten tonele.

Onze Duivel probeert nu God  te overtreffen door een willekeurige toeschouwer nogmaals in trance te brengen, en op een bizarre wijze zijn hand door de buik van de toeschouwer te steken. Een krachttoer waaraan menig toeschouwers een slapeloze nacht zullen beleven.

Onze dirigent Floris neemt het roer over, met duct tape, slaagt hij erin zijn pupiter overeind te krijgen en op de muziek van “Also Sprach Zarathustra” brengt hij zijn symfonie tot een goed einde.  Alhoewel een kleine ontploffing blijkt toch nog een spelbreker te zijn.

Een landloper, Tom Talloen, is als laatste aan de beurt. Tom had waarschijnlijk een cursus stress-control gevolgd, want hij moest als allerlaatste de show afsluiten, maar toch wist hij met een perfecte precisie en gevoel voor timing een prachtige touwtruc te brengen. Met zijn broeksriem, een touw, tsja als landloper bezit je nu eenmaal niet veel, maakt Tom een complete act. Korte en lange touwen worden even lang, knopen schuiven gewoon van het touw af, knopen worden weggeknipt en het touw wordt  weer één geheel… Daarna op de muziek van ‘Believe’ versmelten twee losse aparte touwen op een mysterieuze wijze in  ‘Dean’s Box’, om nadien terug op een even mysterieuze wijze uit elkaar te vallen. Prachtig gedaan Tom! Het levende bewijs dat je met weinig materiaal zeer origineel uit de hoek kan komen. Less is more…

Op de muziek van ‘Sons of War’ met flitsende lichten en rookeffecten stormden de droombewakers over het podium en door de zaal, en sluiten hiermee deze prachtige voorstelling af. Op de muziek van “Wake me Up” komt de finale groet.

Meteen eveneens een gelegenheid om Laurens Derycke en Piet Callemeyn te bedanken, die backstage alles maar dan ook alles (licht, muziek, decor, draaiboek,…) coördineerden. Euterpe de dansgroep uit Tielt onder deskundige begeleiding van Nancy Loosveldt.  Tijl Vandamme een aspirant goochelaar van de club die de volgspot bediende. Onze schminkster Ann Zutterman en tot slot de valkaart techniekers en de mensen van Sarto TV voor de filmopname. En eveneens Bob Debrouwer voor de extra repetities nodig om het groepsnummer tot een goed einde te brengen.

Gepost op 2 november 2015 om 16:11 door Tom Talloen